Відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу та якості зерна
ㅤㅤВідділ акредитований Національним агентством з акредитації України в частині визначення посівних якостей насіннєвого матеріалу. За результатами акредитації отримано Атестат про акредитацію за номером 201178 та дійсний до 17 грудня 2028 року.
ㅤㅤОсновними завданнями відділу є:
визначенням посівних якостей насіння;
проведення аналізу біохімічних і технологічних показників с/г культур та продуктів їх переробки
ㅤㅤㅤПроведення випробувань з визначення посівних якостей насіння проводиться за такими показниками:
аналізування чистоти та відходу насіння;
аналізування домішки насіння інших рослин;
аналізування схожості насіння;
аналізування вологості насіння;
аналізування маси 1000 насінин;
аналізування зараженості насіння хворобами;
аналізування заселеності насіння шкідниками
ㅤㅤПроведення випробувань з аналізу біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур (пшениці, жита, тритикале, ячменю, гороху, кукурудзи, гречки, ріпаку, сої, соняшника) проводиться за наступними показниками:
- органолептичні показники зерна (запах і колір);
- вологість;
- натура;
- склоподібність;
- масова частка білка методом інфрачервоної спектроскопії;
- масова частка олії (олійності) методом інфрачервоної спектроскопії;
- зернова, сміттєва, олійна (оліїста) домішки;
- металомагнітна домішка;
- фузаріозні та рожевозабарвлені зерна;
- сажкове зерно;
- зерна пшениці, пошкоджені клопом-черепашкою;
- зараженість шкідниками;
- дрібні зерна та крупність
ㅤㅤㅤДля забезпечення виконання найбільш точного та достовірного результату аналізів з якості зерна лабораторія закупила сучасне обладнання, яке дає змогу проводити широкий спектр аналізів:
інфрачервоний аналізатор зерна Infratec™ FOSS — швидкий і точний аналіз якості злакових і олійних культур;
діафаноскоп OLISLAB 5100 призначений для визначення склоподібності зерна пшениці за оптичними властивостями;
млин лабораторний OlisLab 2200 – призначений для подрібнення зернових, бобових та олійних культур та продуктів їх переробки з метою підготовки проб для проведення подальших аналізів, для яких потрібне розмелювання до заданої крупності, а саме: при визначенні кількості та якості клейковини, числа падіння, вмісту білка;
тістозмішувач лабораторний ТЛ 21 з дозатором води – призначений для механічного замішування тіста при визначенні кількості та якості клейковини в зерні та борошні;
вимірювач деформації клейковини ВДК -7 – призначений для визначення якості клейковини зерна пшениці;
пурка лабораторна літрова ПХ-3 для визначення натури зерна;
прилад ПЧП-2KL, який використовується для визначення кількості альфа-амілази в борошні і борошномельій продукції;
вологомір зерна KETT РМ-450 призначений для оперативного вимірювання вологості зернових, зернобобових культур, олійних культур;
інше додаткове обладнання.
ㅤㅤㅤДані випробування допомагають сільськогосподарським підприємствам контролювати та забезпечувати високу якість своєї продукції.
ㅤㅤㅤВ рамках міжнародного проєкту Twinning «Наближення національного законодавства України у сфері державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, охорони прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва до європейських норм та стандартів» з 27 листопада по 01 грудня 2023 року відбулась навчальна поїздка до Національної лабораторії випробувань насіння Державної служби захисту рослин Латвії.