Перевірка насіннєвої та зернової продукції
Якість насіння є одним із основних факторів отримання високих врожаїв. Обов’язково перед початком весняних та осінніх польових робіт необхідно перевірити насіння на показники якості та безпеки в лабораторних умовах. Таке дослідження гарантовано покаже, наскільки посівний матеріал якісний, можна його сіяти чи краще замінити взагалі.
Найголовнішими показниками, які характеризують посівну якість насіння, є чистота, енергія проростання і схожість, вологість, маса 1000 насінин, зараженість хворобами та заселеність шкідниками. Володіючи повною інформацією про якість насіння, виробник розуміє, який протруйник треба купити.
В Державній установі «Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія» створено та багато років працює відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу та якості зерна. Напрямом роботи відділу є визначенням посівних якостей насіння та проведення аналізу біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур для суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана із вирощуванням сільськогосподарських культур, а також торгівлею насінням. Відділ акредитований Національним агентством з акредитації України в частині визначення посівних якостей насіннєвого матеріалу. За результатами акредитації отримано Атестат про акредитацію за номером 201178 та дійсний до 17 грудня 2028 року.
За 5 місяців 2024 року з метою визначення посівних якостей насіння до відділу надійшло на перевірку 7,206 тис. тонн насіння ярих зернових, зернобобових, технічних культур та овочів. За результатами аналізування визнано кондиційним 99,5% від загального обсягу.
Найбільше звернень було на перевірку насіння сої, кукурудзи, соняшнику, гороху, ячменю, пшениці; найменше – вівса, гречки, проса, трав та овочів. Більшість культур перевіряли на відповідність усім показникам якості.
Також фахівці лабораторії проводили перевірку зерна сільськогосподарських культур на біохімічні і технологічні показники. Найбільший відсоток аналізованих зразків по культурах припав на сою, кукурудзу, пшеницю; а найбільше випробувань – на визначення показників якості зерна методом інфрачервоної спектроскопії, встановлення рівня зараженості та заселеності шкідниками та вологість зерна.
|
|
Державна установа «Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія» пропонує господарствам усіх форм власності та фізичним особам провести перевірку насіння з метою отримання достовірних даних щодо його посівних якостей.